Карантин, covid-19, локдаун…Здається, що ці слова міцно влаштувалися в нашому лексиконі. Але всі складні історичні періоди люди вчилися адаптуватися до нових умов життя. Цікаво, а як почувається ріелторський бізнес у карантинний період? Читаємо у нашій статті.

Оренда офісної нерухомості під час карантину.

Віддалена робота – не завада. Як працюють в агентстві нерухомості Кронос у карантин?Як і більшість сфер діяльності не першої потреби, ріелторський сегмент послуг потрапив під заборону на роботу в період карантину. Однак це зовсім не означає, що пандемія паралізувала роботу ріелтерів до карантину. Якщо взяти приклади інших країн, та їх способи виходу з ситуації, то можна чітко простежити нові принципи роботи та перетворення, які знайшла ріелтерська сфера діяльності. Так, багато угод відкладалися, навіть закривалися, але бізнес – це динаміка, рух та постійна адаптація до нових умов та запитів ринку. Ріелтерам довелося терміново адаптуватися під нові умови праці. Наприклад, всіх співробітників іспанської компанії Albamar Group перевели на віддалений формат роботи. Крім того, в період карантину не було звільнено жодного працівника, навіть навпаки – прийнято нових співробітників. Компанія забезпечила працівникам, яким це необхідно, спеціальні перепустки для пересування містом громадським транспортом. Поняття home-office міцно прикипіло у повсякденні іспанських колег-ріелторів.

Експерти з турецької компанії Nova Property пішли ще далі. Окрім формату віддаленої роботи для співробітників, було ухвалено рішення про створення віртуальних турів на об'єкти. Всі переговори проводилися онлайн, щоб максимально убезпечити як співробітників, так і клієнтів. Як видно з прикладів, ріелторський бізнес не лише «вижив», а й зазнав якісних змін. Оренда офісу або приміщення в період карантину залишається актуальним питанням для багатьох сфер бізнесу.

Як працюють в агентстві нерухомості Кронос у карантин?

Віддалена робота – не завада. Як працюють в агентстві нерухомості Кронос у карантин?Поки вірусна пандемія в Україні не відступила, агентство нерухомості Кронос робить все, щоб розвивати ріелтерський бізнес у карантин. Для підтримки інтересу та формування пропозицій ми активно просуваємо рекламні кампанії в інтернеті. Формат віддаленої роботи, у пікові періоди карантину, став одним із пріоритетних. На сайті представлені всі об'єкти, які доступні для оренди та дозволяють задовольнити потреби бізнесу будь-якого формату. При зустрічі з клієнтами ріелтори дотримуються правил індивідуального захисту – носять маски, використовують санітайзери. Робота в карантин продовжується, просто змінилися деякі умови робочого процесу. Ситуація з covid-19 дозволила не тільки інакше поглянути на бізнес-процеси, усвідомити, що немає нічого стабільного чи постійного, але дає низку необхідних змін, які стають новою нормою. Тим не менш, для покупців та орендарів сьогодні сприятливі умови: попит знизився, а отже, вартість оренди приміщення теж зменшується. Якщо раніше оренда офісу в центрі Києва була чимось недоступною, то зараз саме час укладати довгострокові договори та переїздити на нове місце.

Ваша компанія орендувала приміщення у Києві та планує переїзд в інший офіс? В ідеальному світі це виглядало б так: після закінчення робочого дня всі співробітники розійшлися додому, а на ранок усі приїхали до нового офісу. Безперервний робочий процес триває. Все чудово. На жаль, ми живемо не в ідеальному світі. Але навіть такий кропіткий та енерговитратний процес, як переїзд на нове місце, можна оптимізувати та провести максимально ефективно.

Нове приміщення – знайдися!

Насамперед, обираючи оренду нового офісу, слід визначитися з тим, чого не вистачало попередньому приміщенню:

Корисні лайфхаки

  1. Щоб не затягувати процес переїзду, вивчіть нове планування офісу в бізнес-центрі. Наявність чи відсутність перегородок, квадратура офісу – ці параметри є ключовими.
  2. Чи потрібні послуги дизайнера щодо перепланування.
  3. У процесі підбору нової локації важливо розуміти, чи надає орендодавець такі послуги:

4. Багато компаній мріють орендувати офіс на Печерську, Хрещатику, Театральній – у центрі столиці. Таку локацію легко знайти в інтернеті на запит «оренда офісу дружби народів». Але не завжди такий план здійсненний. Якщо нове приміщення, що орендується під офіс, знаходиться не в центральній частині міста, слід попередити про це співробітників. Можливо, ви зможете мотивувати підлеглих привабливими заохоченнями: просторі кабінети, власна кухня з готовими обідами, зона відпочинку та багато інших приємних плюсів нової локації.

Переїзд «під ключ»: самостійна організація процесу чи послуги професіоналів

Якщо розглядати ідеальний варіант, він повинен бути готовим. Тобто, нове приміщення не потребує ремонту, в ньому є вся необхідна інфраструктура, а його площа повністю підходить під потреби вашого бізнесу. Далі справа за малим – транспортування техніки, меблів, документації та організація робочого простору.
Організувати переїзд в новий офіс цілком реально самостійно, особливо якщо у вас в штаті є адміністративно-господарський відділ. Його співробітники розберуть, відсортують та надійно запакують усі необхідні деталі, техніку та документи. Але що робити, якщо штат компанії не передбачає такого відділу? У такому разі ваш варіант – звернутися до мувінгової компанії. У Києві ця ніша чудово розвинена і знайти в інтернеті надійного перевізника не важко.
Орендуючи офіс у Києві, та користуючись послугами компанії-перевізника, ви заощаджуєте не тільки час, а й людський ресурс. Звичайно, все можна подати у вигляді «суботника» і змусити весь офісний персонал вийти у свій вихідний для розбирання меблів та сортування документів. Але навіщо? Професійні мувери – це підрядники, з якими укладається договір і вони несуть матеріальну відповідальність за ваше майно. Вам залишається лише насолодитися орендованим офісом у бізнес-центрі.

Привіт світ! Переїзд вдався

Здійснилося! Ви переїхали до нового офісу! Меблі розпаковані і розставлені по своїх місцях, інтернет працює безперебійно і кожне робоче місце обладнане відповідно до потреб співробітників. Незайвим буде поінформувати клієнтів та партнерів про вашу релокацію. Продумайте текст розсилки та не забудьте змінити нові реквізити у підписі електронної пошти. Проведіть невелику екскурсію по новому офісу:

Якщо вашою метою була оренда затишного офісу на Печерську, тоді компанія KRONOS має чудову пропозицію – оренда офісу на Дружби Народів. Помешкання готове до переїзду, а умови довгострокової оренди вас приємно здивують. Оренда простору під офіс – не менш важлива подія, ніж сам переїзд. І у цьому питанні важливо довіриться професіоналам. Цінуйте свій час та сили з нами.

Починаючи власну справу, важливо визначитися не лише з напрямком діяльності, продумати бізнес-план, скласти бюджет та підібрати кваліфікований персонал. Обов'язковою умовою є ще й комфортний офіс для роботи та ділових зустрічей. Початковий етап будь-якого бізнесу завжди супроводжується економією на всьому. Якщо купити офіс стартаперу не по кишені, завжди є альтернатива – оренда офісу в Києві. У цьому вся варіанті існує «підводний камінь». Багато підприємців намагаються заощадити, орендуючи офіс на околиці міста, або ще краще – за ним. Але така економія не дасть бажаних результатів. Навіть більше – може відштовхнути потенційних клієнтів та кваліфікованих співробітників. Згадуючи слова барона Ротшильда: «Ми не такі багаті, щоб купувати дешеві речі», компанія Кронос рекомендує оренду офісів у центральній частині міста, наприклад – Печерську. Довіртеся досвіду та багаторічній практиці. Ваші капіталовкладення в оренду приміщення під офіс у центрі Києва окупляться у найкоротші терміни, а бізнес позиціонуватиметься як статусний.

Переваги оренди офісу у центрі

Центр - ідеальне місце для довгострокової оренди приміщення у місті Київ. Кожен успішний підприємець підтвердить це. Наприклад:

  1. Вдале розташування. Оренда офісу в бізнес-центрі надає комфорт переміщення як співробітникам, так клієнтам компанії. Відмінна транспортна розв'язка не завадить їздити на роботу навіть із спальних районів міста, на околиці.
  2. Імідж та статусність. Центр Києва – конгломерат найпрестижніших локацій. Потенційні клієнти та співробітники розцінюють офіси в центрі міста, як успішні, а послуги компанії – затребуваними та ті, що приносять прибуток. Це є маркером надійності та стабільності бізнесу.
  3. Транспортна розв'язка та інфраструктура. Кожне місто влаштоване так, що більшість маршрутів міського транспорту проходять через центр. У серці мегаполісу більше паркувальних місць, а багато бізнес-центрів мають власне паркування. Оренда офісу, наприклад, у районі Дружби Народів, гарантує безперебійну роботу всіх мереж для комунікації: телефонія, інтернет тощо.
  4. Центральна частина міста – не лише історичне та підприємницьке «серце», а й соціальна частина мегаполісу. Орендуючи офіс біля метро Дружби Народів, компанія забезпечить собі швидку впізнаваність. Така локація сприяє інтересу до ваших послуг та мотивує скористатися ними.
  5. У центрі ви швидше підберете оптимальний варіант оренди приміщення, що задовольняє потреби фірми. Тут все передбачено для успішного ведення справ та вибір варіантів максимальний.

Вигідна оренда офісу в центрі: міф чи правда?

Плануючи оренду офісу в центрі Києва, багато хто шукає ідеальний варіант: офіс у престижному бізнес-центрі, власне паркування, якісний ремонт та готова до використання інфраструктура. Повірте, такий варіант цілком реальний. Більше того, звернувшись до професіоналів з оренди офісної нерухомості компанії КРОНОС, ви істотно заощадите час. Ми запропонуємо найкращі варіанти оренди приміщень під офіс у Києві.

Часто орендодавці здають офіси з послугами, що вже включені у вартість: охорона, прибирання, парковка.Перед тим, як орендувати офіс у центрі, наприклад, на Печерську, обов'язково ознайомтеся з договором про оренду, погодьте всі нюанси та переїжджайте в офіс-мрію.

У Києві, як і в будь-якому іншому мегаполісі світу, потрібні особливі умови для розвитку бізнесу. Обов'язковим атрибутом успіху є комфортний офіс, де є все необхідне: обладнання, меблі, достатня площа. Купувати офісне приміщення не завжди доцільно, а ось оренда офісу – оптимальне рішення. В орендованому приміщенні Києва можна легко створити комфортну атмосферу працівникам, що сприяє розвитку вашої справи.

Оренда видових офісів у бізнес-центрах Києва

За словами експертів, багатьох орендарів приваблюють приміщення у Києві саме з панорамним видом – на річку, парк, історичну частину міста. У цьому випадку йдеться не так про статусність приміщення, а про комфорт і продуктивність працівників. Офісна робота накладає відбиток на здоров'я, як фізичне, так і психологічне. Погодьтеся, куди приємніше проходячи повз панорамне вікно бачити буяння зелені в прилеглому парку, або заспокійливий плин води в річці. Такий екстер'єр сприятливо позначається не лише на психоемоційному стані співробітників, а й сприяє позитивному результату ділових, партнерських зустрічей.

Відмінним варіантом для оренди офісу на Печерську може стати БЦ на дружби народів. Печерськ – це не тільки історична частина Києва, його серце, а й діловий культурний центр, що потопає в зелені. Поруч знаходиться ботанічний сад імені Гришка та монумент Батьківщині Матері. Станція метрополітену та чудова транспортна розв'язка у пішій доступності. Оренда офісу, в цій частині міста, ідеально підходить, якщо ваш бізнес припускає, що офіс відвідуватимуть клієнти. Оренда офісів у районі метро «Дружби Народів» — чудовий варіант для реалізації цілей малого та середнього бізнесу.

Переваги оренди офісів від компанії KRONOS

Якщо ваша компанія запрошує співробітників та партнерів працювати у центрі міста – це вже великий плюс до вашої репутації. Існує забобон, що оренда офісу на Печерську – це дуже дорого. Повірте це не так. У питанні довгострокової оренди офісу у бізнес-центрі важливо знайти надійного партнера. Компанія KRONOS є компанією з утримання та оренди об'єктів нерухомості. Ми пропонуємо своїм клієнтам оптимальні рішення для оренди приміщень під офіс з 1991 року. Всі офіси в бізнес-центрах, які ми пропонуємо клієнтам, мають продумані системи безпеки, комфортну інфраструктуру, заклади громадського харчування у пішій доступності та багато інших важливих моментів для комфортної роботи та повноцінного розвитку справи.

Ми цінуємо кожного клієнта і готові запропонувати оптимальний варіант, як оренда офісу на Дружби Народів, для реалізації ваших цілей.

Характеристика Печерського району: культурні та історичні аспекти

Печерськ - один з найпрестижніших і найкомфортніших для роботи масивів столиці. Паралельно із цим – це ще й культурний, діловий центр Києва. У Печерському районі розташовується безліч культурних та історичних пам'яток: церков та монастирів. Найвідоміша пам'ятка – Києво-Печерська лавра. Тут розташовані театри, кінотеатри, велика кількість скверів та парків, головний з яких – Парк Вічної Слави. Житловий та офісний фонд Печерська дуже різноманітний: від старих дореволюційних будинків до новобудов. Частина дореволюційних будинків відреставрована і є елітним архітектурним фондом. Поруч із реконструйованими будинками присутні і помітно занепалі будинки. Значну частину архітектурного фонду Печерська становлять «сталінки» та пізніші – «хрущовки». Новобудови на Печерську представлені об'єктами бізнес та преміум класу.

Переваги оренди офісу на Печерську

Печерськ – один із найзеленіших районів Києва, не лише завдяки великій наявності парків та скверів. Добре озеленені двори житлових будинків, у багатьох з них є дитячі та спортивні майданчики. На Печерську добре розвинена соціальна та торговельно-розважальна інфраструктура. Добре розвинене наземне транспортне сполучення, у різних кінцях масиву присутні станції всіх трьох гілок київського метрополітену. Печерськ вважається не лише найпрестижнішим, а й зручним для роботи районом Києва.

Серед вже перерахованих вище плюсів оренди офісу в Києві, на Печерську, можна виділити наступні:

1. Не секрет, що 2/3 офісних співробітників приїздять з різних міст України та зарубіжжя. Робота в орендованому офісному приміщенні у центрі Києва – ознака соціального зростання та задоволення амбіцій. Багато керівників використовують зручну локацію в центрі міста для мотивації своїх співробітників. Такий крок сприятливо впливає на професійне зростання працівників. Отже, оренда офісу в одному із бізнес-центрів Києва – важливий крок у стратегії досягнення загального успіху компанії.
2. Печерськ є зеленим районом столиці, а сприятлива екологічна обстановка завжди приваблювала висококласних фахівців. Стартапери з IT сфери наслідують сучасний тренд на екологічність. Отже, оренда офісу на Печерську - чудова можливість отримати цінних співробітників у компанію.
3. Сучасні бізнес-центри часто проектуються як автономна держава – тут є свої фітнес-студії, салони краси, ресторани, кафе, відділення банків. Все, що може знадобитися співробітнику не тільки якісно працювати, а й проводити своє дозвілля.

Сама ідея про те, що потрібно зняти офіс у центрі Києва – має низку привабливих сторін. Але якщо ви хочете зарекомендувати себе як престижний роботодавець, солідний бізнес-партнер, варіант лише один – зняти офіс у бізнес-центрі на Печерську.

Співробітники компанії KRONOS завжди раді допомогти вам у виборі найкращого варіанту для оренди офісу на Печерську. Крім того, у нашому каталозі представлені інші об'єкти по всій столиці.

Характеристика Солом'янського району: переваги архітектурного фонду

Історичний та житловий масив, який розташований на правому березі Дніпра, в безпосередній близькості від центру, – це все про Солом'янський район міста Києва. Забудова району переважно малоповерхова, але зустрічаються і висотні будівлі. До висотних будинків Солом'янки відносяться сучасні новобудови – наприклад, ЖК «Смарагдовий» або ЖК «Пори року».

Солом'янський масив вважається зеленою оазою Києва. Тут присутні як затишні дворики з газонами та клумбами, так і спортивні майданчики, дитячі садки, школи. Паркувальні місця представлені в невеликій кількості, але сучасні високоповерхові бізнес-центри, в яких можна орендувати офісне приміщення, подбали про вирішення цього завдання. У таких локаціях передбачено підземний паркінг, який повністю задовольняє потреби мешканців чи співробітників БЦ.

Інфраструктура району представлена ​​дуже різноманітно: затишні кав'ярні, невеликі магазини та кіоски, популярний Солом'янський ринок, супермаркети, кафе, аптеки, відділення банків, салони краси, фітнес-клуби та інші необхідні для комфорту локації.

Переваги оренди офісів на Солом'янці від компанії KRONOS

Якщо ви плануєте оренду офісу в одному з офісних центрів столиці, Солом'янка – це чудовий варіант. Цей район підійде для офісів під мовні курси, туристичні агенції. Є приміщення під організацію приватного дитячого садка. Ціни на оренду у бізнес-центрах Києва суттєво варіюються. На ціноутворення впливає маса факторів: від транспортної інфраструктури, до престижності та року побудови самого ЖК або БЦ. Якщо ви шукаєте офіс на Солом'янці для оренди під бізнес-проекти – радимо звернути увагу на ЖК «Смарагдовий». Оренда в цьому Бізнес-центрі Києва допоможе заявити вашій компанії про фінансову стабільність і зарекомендує як надійного партнера.
Серед ключових плюсів оренди на Солом'янці:

• Приміщення під офіс від компанії KRONOS – це сучасний простір з усією необхідною інфраструктурою. Офіс повністю відповідає сучасним стандартам якості.
• Оптимізація бюджету компанії/підприємства, передбаченого для оплати оренди офісу.
• Надійність та впевненість у завтрашньому дні.
• Гарне транспортне сполучення, але віддаленість від великих та гучних магістралей.

Солом'янський район та компанія KRONOS пропонують Вам найкращі приміщення для довгострокової оренди у БЦ. Наші спеціалісти завжди раді допомогти з підбором оптимального рішення для офісного приміщення. Вам буде комфортно в новому офісі, якщо ви цінуєте спокій, при цьому хочете доступ до всіх інфраструктурних благ цивілізації.

Характеристика району Борщагівка: історична довідка

Цей масив є одним із найбільших серед околиць районів Києва. Розташовується Борщагівка на заході столиці в районі однойменної історичної місцевості. Згідно з історичними даними, назва Борщагівка була отримана цією місцевістю, для монастирів, що виділяються для сільськогосподарських потреб, – «на борщі». Тут були локалізовані злакові поля та городні господарства. Цікавий факт – назва району Борщагівка має збірний сенс – це всі історичні місця, які були виділені для потреб церков. До цього конгломерату можна віднести:

Масова забудова району, який став частиною Києва, розпочалася з 1960-х років. У цей період розпочинається активна забудова Микільської Борщагівки. Основний тип будівель – цегляні та панельні «хрущовки». 1978 року відбувається подія історичної важливості – створено транспортне сполучення Микільської Борщагівки з центром Києва. Південна Борщагівка активно забудовувалася з 80-х років 20-го століття, відповідно – житловий фонд тут новий і якісніший. Він представлений панельними багатоповерхівками та цегляними відомчими будівлями. У «нульових» борщагівський масив активно забудовується новими будинками – окремими будівлями та житловими комплексами із власною інфраструктурою.

Офіс в оренду – переваги району Борщагівка

Серед привабливих для оренди локацій на Борщагівці можна виділити ЖК «Парковий», побудований за типом «місто в місті». Комплекс включає всю необхідну для життя інфраструктуру: кафе, продуктові супермаркети, фітнес клуби, відділення банків, перукарні та багато інших соціальних установ. Ще одним чудовим варіантом, який варто розглянути, як оренда офісу в київському районі Борщагівка, є БЦ «Давлат». Локація передбачає зручну транспортну розв'язку, поруч розташована кільцева дорога. БЦ Давлат має продуктовий супермаркет на першому поверсі. Також є парковка перед БЦ, і на окремому майданчику біля магазинів, розраховані паркувальні місця орієнтовно на тисячу авто. Оренда комерційного приміщення у Києві – найкраще рішення для Вашого бізнесу. Про оренду приміщень у центрі Києва можна дізнатися з інших статей блогу компанії KRONOS, але вибравши офіс у Києві для оренди на Борщагівці, допоможуть такі переваги:

  1. Транспорт. Борщагівський масив не має поблизу станцій метро, ​​зате є лінія швидкісного трамвая. Завдяки цьому виду транспорту можна легко потрапити до центру Києва. Крім того, в різні райони міста можна дістатися тролейбусами, автобусами та маршрутними таксі.
  2. Соціальна та розважальна інфраструктура розвинені добре. Є різноманітні супермаркети відомих мереж, торгові центри, ринки, аптеки, кафе, ресторани, відділення банків.
  3. Територія масиву потопає у зелені. Відпочити під час перерв або після роботи можна в одному з кількох парків.
  4. Ціни. Відносно низька вартість оренди робить цей масив затребуваним та привабливим для орендарів різних сфер діяльності.

Шукаєте офіс у Києві для оренди, не за всі гроші світу? Спеціалісти KRONOS допоможуть підібрати та зняти найкращий офіс у Києві, який задовольнятиме Ваші потреби у розвитку бізнесу. Будемо раді бачити Вас серед наших клієнтів.

Плануєте розширювати свій бізнес? Рекомендуємо розпочати з підбору нової локації – комфортного офісу. Радимо ознайомитися з алгоритмом дій, який полегшить процес оренди офісу в Києві, або будь-якому іншому місті.

Поради щодо вибору нового офісу від фахівців KRONOS

Ряд соціологічних та маркетингових досліджень доводять, що правильний вибір локації для майбутнього офісу не тільки сприяє комфортному мікроклімату в колективі, але й підвищує довіру клієнтів до компанії. Малоймовірно, що клієнт зверне по допомогу до фірми, яка знаходиться на околиці міста. До таких фірм рівень довіри значно нижчий, ніж до тих, чиї офіси розташовані у престижних районах.

З якою метою орендуємо офіс?

  1. Проведення переговорів з партнерами – це означає, що компанія має окреме комфортне місце для ведення переговорів, необхідну техніку фіксації даних, інше обладнання, необхідне в роботі тощо.
  2. Якщо є потреба у відкритті колл-центру для обробки заявок від клієнтів, тоді слід забезпечити співробітників світлим та просторим офісом. Продумати дизайн робочих місць, організувати «опен спейс» із необхідною технікою та звуконепроникними ширмами-перегородками.
  3. Щоб обробляти запити клієнтів. У такому разі потрібно подбати про зручну локацію, щоб покупці та замовники могли легко приїхати як на громадському транспорті, так і на власних авто. Вибравши напрямок роботи офісу, слід розглянути низку важливих особливостей.

На які характеристики звертати увагу під час вибору офісу?

Насамперед, це локація, район міста. Попри поширену думку, оренда приміщення в центрі Києва не варта того, щоб вкладати величезні фінанси. Особливо, якщо йдеться про стартап. Орендна плата дуже часто непосильна для бізнесу-початківця, а бонуси від такого місця сумнівні. Набагато краще брати менш відомі райони, але не надто далеко від центру. Наступним кроком при виборі приміщення в оренду є площа, метраж. Для цього слід відповісти на кілька запитань:

Офіс у центрі міста – це «рожева мрія» практично кожного орендаря, але паралельно з цим хороший транспортний обмін необхідний. Особливо коли йдеться про активну роботу з клієнтами — люди повинні мати можливість дістатися офісу навіть на громадському транспорті. Після визначення критеріїв вартості та площі зазвичай виявляється, що на ринку не так багато пропозицій. Бажані об'єкти довго не залишаються доступними для оренди, а за хороше розташування офісу ведеться справжнє полювання. Тому вам доведеться докласти чимало зусиль, перш ніж буде знайдено правильний варіант. Хоча огляд може бути виснажливим і довгим, ніколи не перекладайте його на чужі плечі - проводьте самостійний огляд майбутнього офісу. Тільки коли ви особисто відвідуєте об'єкт, ви можете скласти «картинку світу» - це ваш варіант, підходить цей офіс для ваших цілей чи ні. Якщо особиста присутність у питанні зняття офісу у Києві неможлива – довіртеся професіоналам. Спеціалісти компанії KRONOS допоможуть визначитися з найкращим варіантом для довгострокової оренди. Навіть якщо вам сподобався перший варіант, не лінуйтеся вивчати хоча б кілька інших - можливо, ви зможете знайти офіс за кращою чи доступною ціною. Не відкидайте об'єкти у процесі будівництва. Часто їх пропонують більш ніж за доступними цінами, їх можна знайти навіть у безпосередній близькості від центру міста.

З початком пандемії COVID-19 компанії змістили стратегічні пріоритети, щоб зосередитись на покращенні віддаленої співпраці та створенні безпечніших робочих місць. Тепер акцент змістився на нове визначення ролі робочого місця. В результаті керівники ухвалили нові стратегії управління простором і, ймовірно, збережуть їх на довгі роки. Згідно з дослідженнями незалежної компанії Verdantix пропонуємо розглянути найважливіші зміни в організації робочого простору.

Як змінилося керування простором за останній рік?

Віддалена робота стала невід'ємною частиною сучасного робочого місця.

До пандемії можливість працювати віддалено вважалася привілегією, яку деякі компанії пропонували для залучення та утримання талантів, але не необхідністю. Багато організацій не мали офіційної політики дистанційної роботи і просто дозволяли її на індивідуальній основі. Оскільки компанії прагнули залишатися продуктивними і натомість замовлень вдома, віддалена робота стала нормою. Згідно з глобальним опитуванням Verdantix 2020 року, вісімдесят відсотків компаній по всьому світу вклали нові засоби в покращення віддаленої роботи, включаючи збільшення пропускної спроможності, хмарного сховища та технологій спільної роботи. Тепер, коли більшість співробітників розраховують продовжувати працювати з дому, не рідше одного разу на тиждень, керівники ухвалюють гнучкі стратегії управління простором.

Необхідність обмежити заповнюваність офісу стимулює інвестиції у технології на робочому місці

До пандемії максимальне використання офісного простору було однією з основних цілей ефективного керування. Минулого року запровадження рекомендацій щодо фізичного дистанціювання призвело до необхідності обмежити щільність офісів. З'явилася потреба у дотриманні дистанції. Коли офіси знову відчинили свої двері, постало питання контролю кількості співробітників та відвідувачів. Деякі використовували існуючі технології, такі як:

Інші організації впровадили програмне забезпечення для бронювання робочих місць, яке дозволяє співробітникам легко переглядати всі доступні столи та резервувати їх. Вони можуть працювати там, де їм найзручніше, чи то поруч із колегою, чи подалі від інших, щоб зберігати дистанцію та конфіденційність.

Оскільки занепокоєння щодо інфекційного контролю зменшується в міру того, як все більше працівників отримують вакцину від COVID-19, керівники робочих місць також можуть аналізувати дані про бронювання столиків, щоб краще узгодити доступний простір із фактичними потребами.

Основний мотив відвідування офісу

Розвиток особистості та професійних якостей неможливі без спілкування із собі подібними. Відчуття групи, згуртованості, колективу – це дозволяє покрити базові потреби людини, дає відчуття причетності до групи. Як показали дослідження, основна причина, через яку співробітники хотіли повернутися на робоче місце – комунікація. Це означає, що багато керівників на робочих місцях переглядають свої стратегії управління, щоб забезпечити правильне поєднання віддаленого та офісного формату. Замість традиційного дизайну офісів із розподіленими місцями, вони включають у свої планування більше конференц-залів та місць для нарад. Компанії також інвестують у системи бронювання конференц-залів, які спрощують для співробітників резервування цих місць. Використовуючи цифрові дисплеї або мобільні програми, вони можуть бачити, які кімнати доступні, і забронювати їх заздалегідь або на місці. Адміністратори також можуть переналаштувати конференц-зали та оновити обмеження місткості, щоб забезпечити безпеку працівників. У недавньому опитуванні Verdantix 44% респондентів заявили, що запровадження нової технології спільної роботи було для них пріоритетним завданням цього року.

Співробітники використовують офіс через день

Багато організацій хочуть, щоб усі співробітники мали доступ до офісу, але не хочуть відмовлятися від призначених місць. Угруповання співробітників у призначені зміни дозволяє обмежувати місткість, не розбудовуючи весь офіс. Фактично 45% керівників компаній, які відповіли на опитування Verdantix Future of the Workplace Survey, заявили, що використовують цю стратегію. Керівники на робочому місці можуть групувати співробітників за змінами та призначати їх приходити у «шаховий час» або у різні дні. Можуть призначатися зміни залежно від відділу або потреби бути в офісі, або просто розділити всіх на випадкові групи. Ця стратегія допомагає збільшити продуктивність.

У міру того, як пандемія тривала, багато аналітиків сумнівалися, чи стане вона кінцем офісного життя. Згідно з дослідженням Verdantix Future of the Workplace, лише 18% компаній планують скоротити офісні площі, а більшість планують скоротити цю кількість до 20%. Ще 18% насправді очікують збільшення площі свого офісу, щоб знизити щільність розміщення та надати співробітникам більше доступу до простору для спільної роботи. Більшість, 63%, планують зберегти офісну нерухомість без змін.

Компанії скорочують щільність офісів у довгостроковій перспективі

Кількість офісних площ на одного співробітника за останнє десятиліття скоротилася з 21 квадратного метра у 2010 році, до 14 квадратних метрів у 2017 році. Хоча більшість компаній не повернуться до великих приватних офісів, пандемія сповільнила загальне скорочення індивідуальних площ. Замість того, щоб зосереджуватись на стратегіях управління простором з основною метою скорочення витрат, компанії розглядають їх як частину більшого прагнення покращити якість обслуговування працівників. Тепер, коли у співробітників є більше можливостей працювати де завгодно, вони не захочуть сидіти пліч-о-пліч у переповненому офісі. Натомість вони хочуть працювати в комфортній обстановці, яка надихає їх робити свою роботу якнайкраще.

Додаткові (коворкінг) офіси стають все більш популярними.

Пандемія змусила багатьох співробітників переосмислити тривалі щоденні поїздки працювати. Хоча вони розуміють, що можуть заощадити чималі суми щороку, працюючи віддалено, більшості, як і раніше, не вистачає особистого спілкування зі своїми колегами. Це особливо важливо для нових співробітників, які не мали часу налагодити міцні зв'язки до пандемії. Щоб зменшити щільність офісів у штаб-квартирі компанії та надати всім більше можливостей для спільної роботи, багато організацій здають в оренду невеликі офісні приміщення. Це дає співробітникам можливість скоротити витрати на поїздку на роботу та побудувати міцні стосунки зі своїми колегами особисто.

Хоча більшість організацій зберігають існуючі офісні приміщення, ясно, що вони не будуть використовувати їх так само, як раніше. Наразі керівники на робочому місці зосереджені на розширенні можливостей та збереженні соціального дистанціювання.